Receptentips 8 december

5759739491eb0-dako_a1068_recepten_knolseldersoepmierikswortelroomgerooktevis_appDe ideale voorgerechten voor de feestdagen:

Wintersalade met rammenas
Ingrediënten (2 personen): 1 rammenas, 200 gr kippenblokjes, gebakken en afgekoeld, handvol walnoten, 5 el olijfolie, 1 el balsamico azijn, verse dille, stukjes brood of croutons, peper, zout
Zo maak je het:
- Schil de rammenas en snijd jullienne. Doe in een kom en voeg er de walnoten en de dille aan toe. 
- Meng de olijfolie met de balsamico en het peper en zout.
- Voeg de kippenblokjes aan de rammenas toe.
- Meng alles goed onder elkaar en voeg er de vinaigrette aan toe.
Serveer met brood of croutons (in de salade).
Tip: Marineer de kip met olijfolie en paprikapoeder.

Knolseldersoepje met shitakes
Ingrediënten: 1 knolselder, 250 gr shitakes, halve butternut, 2 teentjes look, 1,5 liter groentebouillon (kan je zelf nog aanpassen naar smaak), 2 uien, olijfolie, 1 tl chilivlokken, kruidentuiltje van verse tijm en laurier, broodstengels, peper, zout
Zo maak je het:
Schil de knolselder en snijd in blokjes. Doe hetzelfde voor de butternut.
Snijd 1 teentje look en de uien en stoof aan in olijfolie. 
Voeg er de knolselder en de pompoen aan toe. Leg er het kruidentuiltje in.
Giet er de bouillon in en laat 45 min sudderen.
Mix daarna de soep (haal het kruidentuiltje eruit!) en kruid af met peper en zout. 
Bak de shitakes in look. Voeg er daarna de chilivlokken aan toe. 
Serveer de soep met een beetje verse tijm, 3 à 4 stuks shitakes en een broodstengel. Je kan er eventueel nog een beetje room aan toevoegen.

Smakelijk!