Quiche van warmoes

Lekker en kleurrijk! 

Nodig (4 tot 6 personen): 10 – 12 warmoesstengels met blad, 1 teentje look, 1 sjalot, 4 eieren, 250 ml room, 150 gr ricotta, peper, zout, rozemarijn, 1 kruimeldeeg (voorverpakt of vers)

Ik heb ervoor gekozen om het deeg zelf te maken.
Daarvoor heb je nodig: 240 gr bloem, 120 gr boter, 2 losgeklopte eieren, zout, 3 stengels verse rozemarijn (blaadjes eraf gehaald en fijn gesneden)

Voor het deeg:
–  Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het tot een stevige bol deeg.
–  Wikkel het in plastic of leg in een kom en plaats 45 minuten in de koelkast.
–  Verwarm de oven voor op 180 °c.
–  Smeer een bakvorm in met boter.
–  Bestrooi het keukenblad met wat bloem en rol het deeg uit met een deegrol.
–  Wanneer het goed en stevig is uitgerold, kan je het voorzichtig in één geheel in de vorm leggen. Druk overal goed aan en kijk uit voor scheuren in het deeg.
–  Leg er een laag bakpapier over en giet er bakbonen/droge rijst of echte gedroogde bonen in. Dit heet blindbakken. Zo krijgt je deeg al een vorm en rijst het niet omhoog tijdens het bakken.
–  Zet de bakvorm in de oven.
–  Haal de bakvorm er na 10 minuten uit en laat het afkoelen in de vorm. Daarna is het klaar om het te vullen.

Voor de vulling:
–  Snijd de look en de sjalot fijn en doe ze in een warme pan met olijfolie. Als je een bakvorm hebt zoals de foto en ook met die reepjes wilt werken, kan je de stengels van de warmoes al in reepjes snijden. Bij een gewone ronde bakvorm raad ik aan om het in kleinere reepjes te snijden. Zo kunnen de warmoesstengels beter verdeeld worden.
–  Voeg de reepjes of stukjes warmoes toe aan de look en sjalot en stoof 5 minuten goed aan.
–  Haal de warmoes er terug uit en leg even apart in een potje. Bewaar ze tot het einde.
–  Snijd de bladeren van de warmoes in fijne stukjes en stoof ze in diezelfde pan aan.
–  Maak ondertussen het beslag klaar door de eieren, de ricotta en de room met elkaar te mengen. Voeg peper en zout toe. Als je niet voor het deeg met rozemarijn hebt gekozen kan je hier ook nog wat rozemarijn aan toevoegen.
–  Verspreid de aangestoofde bladeren van de warmoes in de bakvorm. Als de bodem van het deeg volledig bedekt is kan je er voorzichtig het beslag erover gieten.
–  Strooi er de stukjes warmoesstengel over of verdeel de reepjes.
–  Zet 35 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °c.
–  Strooi walnoten en/of cashewnoten over de quiche.

Tip: De rozemarijn in het deeg kan je ook vervangen door oregano of andere kruiden naar keuze. 

WarmoesQuiche_1