Pompoentaart 

Yes, gebak! 

Nodig voor het beslag: 500 g pompoenstukjes, 500 ml melk, 200 g lichtbruine basterdsuiker/rietsuiker, 1 tl kaneel, 1 tl gemberpoeder, 2 eieren

Nodig voor het deeg: 75 gr pecannoten, 250 g bloem (je kan met andere soorten bloem experimenteren), 50 g poedersuiker, 125 boter (op kamertemperatuur), 1 ei, een scheutje melk

Bereiding voor het deeg:
–  Zeef de bloem en poedersuiker in een grote kom.
–  Snijd de boter in kleine blokjes en voeg toe aan de bloem. Kneed tot een kruimelig deeg.
–  Voeg er het ei, de melk en de pecannoten aan toe en kneed goed. Het resultaat is een stevige ‘bal’.
–  Wikkel het deeg in een keukenfolie en leg het 30 minuten in de koelkast.
–  Vet een taartvorm van ongeveer 25 cm in met boter.
–  Bestuif het aanrecht en een deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer een halve centimeter. Rol het deeg om de roller en rol het af boven de taartvorm (let op dat je deeg niet aan het aanrecht blijft plakken).
–  Druk het deeg goed in de rand. Snijd de overhangende randjes eraf en prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg er keukenfolie op en zet nog 30 minuten in de vriezer.

Bereiding voor de vulling + afwerking:
–  Schil de pompoen en snijd in fijne blokjes
–  Doe de pompoenblokjes, melk en suiker in een diepe pan en zet op een middelhoog vuur. Roer regelmatig en breng aan de kook.
–  Laat 15 minuten zachtjes koken terwijl je regelmatig roert.
–  Leg hierna het deksel scheef op de pan en laat nog 15 minuten zacht koken.
–  Haal de pan van het vuur.
–  Voeg er de kaneel en gember aan toe.
–  Pureer het mengsel glad met een staafmixer.
–  Laat afkoelen en leg het deksel op de pan.
–  Verwarm de oven voor op 180°C.
–  Bak de deegbodem blind voor (met bijvoorbeeld bonen of rijst of blindbak bonen). Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
–  Haal de bonen en het bakpapier eruit en zet de vorm nog 12 minuten terug in de oven.
–  Laat de bodem wat afkoelen.
–  Verwarm de oven voor op 160°C.
–  Kluts 2 eieren en voeg ze toe aan het pompoenmengsel.
–  Schenk het voorzichtig in de deegbodem en zet de taart 30 minuten in de oven.
–  Het oppervlak moet zeker goed gestold zijn!
–  Serveer met versgeklopte slagroom, stukjes pecannoot, etc…

pompoentaart