Pizza met witloof en spekjes van champignons / Schotel met savooikool en witte bonen


witte_pizza_met_groene_asperges_en_rucola_webPizza met witloof en spekjes van champignons 

Ingrediënten (voor 1 pizza – 2 personen)

  • 1 vel pizzadeeg (of zelfgemaakt deeg)
  • 4-5 stronken witloof
  • 250 g boschampignons
  • 150 gr oesterzwam (de ‘spekjes)’
  • 50 gr gruyere
  • 100 gr philadelphia met tuinkruiden (of andere roomkaas naar smaak)
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 ui, in halve ringen gesneden
  • Handvol rucola
  • peper en zout
  • olijfolie

Bereiding:

  • Kook de stronken witloof in boter met water. Bak ze daarna kort en kruid af met peper en zout.
  • Snijd de boschampignons in schijfjes en bak ze in een pan met olijfolie. Voeg er de ui aan toe en stoof aan.
  • Snijd de oesterzwam in reepjes en bak het eventjes aan. 
  • Smeer de kruidenkaas op het pizzadeeg. Leg het witloof, dat in 2 gesneden is, erop.
  • Leg er de ui en alle champignons op.
  • Strooi er de gruyere over en strooi er een beetje nootmuskaat over. Kruid dan af met peper en zout.
  • Bak 20-25 minuten in de oven.
  • Werk af met rucola, giet er een scheutje olijfolie over en serveer.

Tip: Je kan de oesterzwammen vervangen door echte reepjes spek.

Schotel met savooikool en witte bonen
Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 1 savooikool
  • 3 aardappelen
  • een halve ui, fijngesneden
  • 1 blik witte bonen, uitgelekt
  • olijfolie
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl salie (of verse salie)
  • 1 tl tijm (of verse tijm)
  • peper en zout
  • verse peterselie (voor afwerking)

Bereiding:

  • Snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm dik. Neem een pan en giet er een beetje olijfolie in.
  • Bak er de aardappelen in tot ze een korstje krijgen.
  • Voeg er de ui en de bonen aan toe. Laat ongeveer 6-8 min bakken. Voeg er daarna alle kruiden aan toe.
  • Snijd de savooikool in repen van ongeveer 1 cm breed. Voeg toe aan de pan en zet er een deksel op. Laat aanstoven totdat de savooi helemaal zacht is geworden. Het mag ook nog een beetje krokant zijn.
  • Kruid af met peper en zout.
  • Serveer met een lekkere veggieburger of een stukje kip.