Groene Tomaten Chutney

Een Engelse traditie met tomaten van hier!

Nodig: 750gr groene tomaten gewassen en in stukjes, 350gr ajuin gepeld en in stukjes, 200gr geschilde en ontpitte stoofappels in stukjes, 300ml azijn, een klein stuk gepelde gemberwortel, een paar gele mosterdzaadjes (optioneel), 2 rode chili pepers, 100gr rozijnen, 1 tl zout, 200gr bruine suiker

Bereiding:
– Doe de tomaten, ajuinen, appels en de helft van de azijn in een grote pot met een stevige bodem.
– Breng aan de kook op een laag vuurtje voor ongeveer 30 minuten tot alles zacht is.
– Doe de chili pepers, gember en eventueel mosterd zaadjes in een linnen kruidenzakje. Plet ze fijn met een deegrol of hamer. Voeg het kruidenzakje samen met de rozijnen toe aan de pot.
– Kook op een laag vuur en roer van tijd tot tijd tot het geheel dikker wordt (duurt ongeveer een uur).
– Voeg zout, suiker en de rest van de azijn toe. Roer goed tot alle suiker is opgelost. Blijven doorkoken tot het geheel ingedikt is.
– Haal het kruidenzakje uit de pot. Giet de chutney in gesterliseerde bokalen wanneer hij heet is. Goed afsluiten. 6 weken laten rusten om smaak volledig tot zijn recht te laten komen. De chutney kan je voor maanden in de gesloten bokalen bewaren.